חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הפנתיאון של פריז (Le Panthéon)

עזרה בתכנון הטיול לפריז ודיסני? השאירו פרטים 👇

ברובע ה-5 התוסס של העיר פריז, שוכן לו מבנה אחד מרתק ביותר- הפתנאון. מבנה זה, שבשפה הלטינית פירושו "כל האלים", הוא אחד מסמלי העיר פריז. במקום בעל הארכיטקטורה המושלמת קבורים גדולי מנהיגי ומשפיעי האומה הצרפתית, וביקור באתר זה ייקח אתכם למסע מופלא בין ההיסטוריה הצרפתית לארכיטקטורה עיצובית מפוארת.

אז לפני שנספר לכם מה תראו בביקור המרתק בפנתיאון, בואו נגלה כיצד נוצר המבנה המפואר שבנייתו החלה עוד הרבה לפני שמגדל אייפל היה בתכנון:

ההיסטוריה של הפנתאון

סיפורו של הפנתאון מתחיל במאה ה-6 לספירה, אז העיר פריז נשלטת תחת הממלכה הפרנקית. המלך השולט על הממלכה, המלך קלוביס הראשון (Clovis), מחליט להתנצר ולהקים בזיליקה ענקית ומפוארת בעיר פריז. מספר שנים עובדים על הקמת הכנסייה המפוארת, ובשנת 507 לספירה מסתיימת בניית הכנסייה.

בשנת 512 לספירה נקבר בכנסייה החדישה הקדוש ז'נבייב (Saint Genevieve), שהיה הקדוש של פריז והגן על העיר מהברברים. זהו האדם הראשון שנקבר במבנה הפנתיאון.

עם השנים הוזנחה הכנסייה ונהרסה חלקית, עד המאה ה-16, תקופת שלטונו של לואי ה-15.

בשנת 1774 את מלך צרפת לואי ה-15 תוקפת מחלה קשה. לואי ה-15 שהיה נוצרי אדוק נושא תפילות להחלטתו ונודר כי אם יחלים ממחלתו הקשה יקים במקום הכנסייה ההרוסה מבנה מפואר שיוקדש לאנשי הדת הנוצרים בעיר.

לואי ממנה אדריכל שיהיה אמון על תכנון המקום הפואר. את הבנייה פוקדים קשיים כלכליים בדרך ומוות של האדריכל האמון על המבנה, אך בשנת 1790 מצליחים להשלים את בנייתו של המבנה המפואר המוקדש לפטרונים הקדושים של העיר פריז.

בשנת 1791, שנה אחת לאחר בנייתו, האספה המכוננת הצרפתית, שדגלה בחופש והוקמה בזמן מלחמת העצמאות של צרפת, החליטה להסב את המבנה המפואר לפנתיאון, בו יקברו גדולי האומה הצרפתית ולא רק אנשי דת נוצרים.

ההחלטה של האספה המכוננת של צרפת לא החזיקה זמן רב, ובמחצית הראשונה של המאה ה-17 השתמשו במקום בעיקר לטקסי פולחן נוצרים וקבורת אנשי דת נוצרים חשובים.

רק בשנת 1885, עם מותו של הסופר הצרפתי המפורסם ויקטור הוגו, מתקבלת החלטה לקבור אותו בפנתיאון, והוא האדם הראשון שנקבר במקום שהיה איש פשוט- לא איש דת או איש ממשפחת האצולה או המלוכה. מאז, ועד היום, נקברים בפנתיאון "אנשי המעלה הצרפתים"- כלומר האנשים החשובים ביותר, גדולי האומה הצרפתית ששינו את פניה של צרפת לטובה והשפיעו על המדינה.

כיום, מי שמחליט מי יקבר בפנתיאון הוא נשיא צרפת בכבודו ובעצמו.

מי קבור בפנתיאון ?

להרבה מדינות בעולם ישנה "חלקת גדולי האומה" משלהם, בה קבורים האנשים המשפיעים והגדולים ביותר במדינה. לצורך השוואה, כאן אצלנו ניתן להסתכל על חלקת גדולי האומה בהר הרצל שבירושלים.

בפנתיאון הצרפתי קבורים אישים חשובים מכל תחומי החיים- נשיאים, ראשי ממשלה, מדענים, סופרים, שחקנים ועוד, שתרמו למדינה הצרפתית ושינו את פניה לחיוב.

אחד מהקברים המעניינים שתוכלו למצוא בפנתיאון, הוא קברה של מארי קירי (Marie Curie), שהייתה האישה הראשונה שנקברה בפנתיאון הפריזאי בשנת 1995. מארי קירי הייתה מדענית פולנית מוערכת, זוכת שני פרסי נובל על תרומתה בחקר הקרינה הרדיואקטיבית, מחקרים שגרמו לחשיפתה לחומר רדיואקטיבי והובילו למותה המוקדם. מארי קירי נפטרה בשנת 1934, ורק בשנת 1995, יותר מ-6 עשורים לאחר מותה, הוחלט להעביר את ארון הקבורה שלה לפנתיאון בפריז.

קבר נוסף של אישיות מעניינת הוא קברו של וולטר, שהיה סופר ופילוסוף צרפתי, אבי תורת הנאורות. וולטר האמין שהספרות היא הדרך להוביל את העולם לקדמה, והוא כתב לאורך השנים יצירות ספרותיות רבות. לאור הסתבכויות עם השלטון הצרפתי לאורך השנים, וולטר נאלץ לעזוב את העיר מספר פעמים, ועבר להתגורר באזורים אחרים בצרפת. בשנת 1778, בגיל 83 חזר וולטר לעיר פריז. כנראה חווית החזרה לעיר פריז הייתה מסעירה מדי עבור וולטר, והוא נפטר בעת הגעתו לעיר. לאור אמירותיו הרבות נגד הדת ונגד הכנסייה, הכנסייה לא אפשרה לוולטר להיקבר קבורה דתית, והוא נקבר בצפון צרפת. בשנת 1791, לאחר המהפכה הצרפתית, מחליטה האסיפה המכוננת הצרפתית שדגלה ברעיונות הקדמה והחופש, להעביר את עצמותיו של וולטר לפנתיאון.

האישיות האחרונה שנקברה בפנתיאון היא סימון וויל (Simone Veil), שהייתה ניצולת שואה שכיהנה לאורך השנים כשרה בממשלת צרפת, נשיאת הפרלמנט האירופי ונשיאת הקרן לזכר השואה. סימון הגיעה להישגים רבים וקידמה את זכויות הנשים במדינה, ביניהן הזכות לבצע הפלה, והייתה אישיות מוערכת מאוד במדינה.

בשנת 2017, בגיל 89, נפטרה סימון וויל, ולשנה לאחר קבורתה מחליט נשיא צרפת להעניק לה את הכבוד הראוי לה, ולהעביר את עצמותיה לפנתיאון.

מה תוכלו לראות בביקור בפנתיאון?

מלבד הקברים אותם תבקרו בפנתיאון, המבנה האדריכלי המרתק מדהים לא פחות. סופלו, האדריכל שתכנן את הפנתיאון, העניק לאתר זה עיצוב מדהים, שכולל סגנונות רבים מתקופות שונות בהיסטוריה ומקומות שונים בעולם. במבנה תוכלו לראות את השילוב המדהים של סגנון יוון העתיקה, סגנון אדריכלות ביזנטית וסגנון גותי מובהק. כמו כן, בקומה העליונה של הפנתיאון תוכלו להתרשם מתצפית מרהיבה על העיר פריז.

 בפנתיאון ישנם מספר דברים שאסור לפספס, הנה כמה מהם:

הספינה– ספינה הינה החלל המרכזי של הכנסייה. הפנתיאון נבנה ושימש לאורך שנים ככנסייה, והספינה המפוארת שלה בנויה בסגנון גותי מדהים. למבנה הפנתיאון כיפה המתנשאת לגובה רב, ועמודי טווח יפהפיים התומכים במבנה הכנסייה הקדומה. בחלל הכנסייה המרכזי ולאורך הביקור כולו תוכלו להתרשם מפסלים ויצירות המציגים את סיפור חייהם של גדולי האומה הצרפתית. באזור הספינה נמצאים טאבלטים שיספרו לכם את סיפור יצירת הפסלים והציורים.

מבקרים רבים מופתעים לגלות בזמן הביקור בפנתיאון דגם מטוטלת מוזר ומרתק. דגם מטוטלת זה, הוא בעצם ניסוי שערך בשנת 1951 הפיזיקאי לאון פוקו, במהלכו הדגים בעזרת מטוטלת שנתלתה במרכז הפנתיאון כיצד מסתובב כדור הארץ. המטוטלת המקורית נמצאת בפנתיאון ותוכלו להתרשם ממנה בזמן הביקור.   

Rondelet’s model pantheon– בקומת הכניסה של הפנתיאון תוכלו למצוא דגם של המבנה, שיראה לכם כיצד נראה המבנה המרהיב.

קירות הקדשות- במבנה הפנתיאון תוכלו למצוא שמות רבים החקוקים על הקירות. חריטות אלו הן שמות אנשים שאינם קבורים בפנתיאון, אך אלו אנשים חשובים מאוד שהשפיעו על המדינה והקריבו את חייהם למען המדינה. תוכלו למצוא שמותיהם של 745 סופרים שמתן למען צרפת במלחמת העולם הראשונה והשנייה, שמותיהם של חיילים שנהרגו בקרבות, ושמותיהם של 2,600 צרפתים שהצילו יהודים בזמן מלחמת העולם השנייה, והוכרו על ידי יד ושם כחסידי אומות עולם.

הקריפטה– קריפטה הינה חלל תת קרקעי בו קבורים אנשים חשובים. קריפטות קיימות בכנסיות וקתדראלות רבות ברחבי העולם, ובדרך כלל קבורים בהם אנשי דת נוצרים. בקריפטה שבפנתיאון, תוכלו להתרשם מקבריהם של אנשי צבא, פוליטיקאים, סופרים ומדענים. המקום מאופיין בשקט ובאווירה מיוחדת מאוד. בקריפטה תוכלו לקרוא מידע אל אותם אנשים הקבורים במקום.

מידע חשוב על הפנתיאון בפריז

הפנתיאון נמצא ברובע ה-5 המרכזי של פריז, וניתן לשלב ביקור בו עם ביקור בגני לוקסמבורג הסמוכים, מוזיאון ד'אורסה (Musée d’Orsay) או סנט שאפל (Sainte-Chapelle).

כתובת הפנתאון: Panthéon Place du Panthéon.

אל הפנתיאון ניתן להגיע מכל רחבי פריז בתחבורה ציבורית נוחה. הדרך הנוחה ביותר הינה קו מטרו לתחנת Cardinal Lemoine.

ישנם גם קווי אוטובוס רבים המגיעים לאזור הפנתיאון- קווים מספר  21, 27, 38, 82, 84, 85, 89 .

למגיעים עם רב ניתן לחנות בחניות העירוניות בסמוך לגני לוקסמבורג.

שעות פתיחה: כל ימות השבוע בין 10:00-18:00

כרטיסים: חובה לקנות כרטיסים לפני הביקור בפנתיאון. לא תתאפשר כניסה למבקרים שלא הזמינו מראש כרטיסים באתר האינטרנט.

מחיר הכרטיס הינו 11.5 אירו לאדם (הכרטיס כולל חוברת הדרכה ובה הסברים ומפה של הפנתיאון). ילדים עד גיל 18 וצעירים בגילאי 18-26 המחזיקים בדרכון אירופאי נכנסים חינם.

לסיכום, הביקור בפנתיאון מומלץ לכל מי שמבקר בפריז. חוויית הביקור בפנתיאון היא חוויה קסומה ומרתקת במהלכה תזכו להכיר מקרוב את ההיסטוריה של צרפת ואת גדולי האומה הצרפתית ותתרשמו ממבנה מפואר בעל אדריכלות מרתקת. 

רוצה לחזור למשהו ספציפי?

חוויה בדיסני מתחילה כאן

מחכים לך בפייסבוק!