חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הרובע הרביעי של פריז (4th arrondissement)

עזרה בתכנון הטיול לפריז ודיסני? השאירו פרטים 👇

הרובע הרביעי של פריז (4th arrondissement)

קסם פריזאי לצד רובע יהודי עתיק

כשחושבים על העיר פריז עולות לנו בראש כנראה התמונות האייקוניות של מגדל אייפל, מוזיאון הלובר או שער הניצחון. מונומנטים מרהיבים אלו הם ללא ספק אתרי חובה בפריז, אך פריז היא הרבה מעבר לאנדרטאות המוכרות שלה. העיר פריז מחולקת ל-20 רובעים, אשר כל אחד מתוכם מרכיב חלק אחד בפאזל העיר המורכבת והמגוונת, ומבין אלו, החלק בפאזל שמצליח "ללכוד" את המהות של הבירה הצרפתית הוא הרובע הרביעי. הרובע הרביעי של פריז, המכונה גם רובע "לה מארה", הוא לב ליבה של פריז הישנה, רובע שמזמין את מבקריו לעולם של קסם היסטורי, תרבות תוססת ואווירה שוקקת. 

אז בואו נכיר את הרובע הרביעי של פריז, שנחשב לאחד מהרובעים הפופולאריים וההומים בעיר- מה סיפורו, מה ייחודו, מה יש לעשות בו ואיך הוא קשור לעולם היהודי?

הרובע הרביעי- היסטוריה בקצרה:

לרובע הרביעי של פריז, המכונה גם "לה מארה" או "הביצה", היסטוריה עשירה ותוססת המשתרעת על פני מאות שנים.

סיפורו של הרובע הרביעי מתחיל במאה ה-12, אז מתחילים להתיישב באזור הביצתי חקלאים, שרצו לנצל את מקורות המים שבו למען גידולים חקלאיים. במאה ה-13 החלו להתיישב באזור אנשי דת נוצרים, אשר ניצלו את קרבתו למרכז פריז- לרובע הראשון. בין אנשי הדת שמתיישבים בעיר נמצאים גם אבירי הטמפלרים, שהקימו אתרי דת נוצרים שחלקם נשתמרו עד היום.

במאה ה-17 שינה הרובע את פניו, עם התיישבות אריסטוקרטים צרפתים שהחלו לבנות בו אחוזות גדולות ומפוארות ובתי מלון פרטיים. האחוזות המרהיבות שבנו בשנים אלו עומדות עד היום ברובע הרביעי, ואלו הוסבו למוזיאונים, גלריות או מבנים מנהליים.

במאה ה-20 הרובע הרביעי שינה שוב את פניו, כשהפך למרכז של הקהילה היהודית בפריז, סיפור עליו נרחיב מיד.

כיום, הרובע הרביעי נחשב לרובע תוסס, בו תוכלו למצוא אתרים היסטוריים, הצצה לתרבויות שונות, חיי לילה שוקקים וסצנת קניות נפלאה. הרובע הרביעי מזמין את מבקריו לבקר בעולם היהודי של בירת פריז, והוא מייצג שילוב ייחודי יפהפה בין העבר של עיר האורות להווה שלה.

הרובע היהודי של פריז:

בתוך הרובע הרביעי של פריז תוכלו למצוא אזור אחד מיוחד, המציג את העולם היהודי של העיר פריז. הרובע היהודי, המכונה הפלעצל, הוא רוב קטן ומיוחד שמספר את סיפורה של הקהילה היהודית הפריזאית, מהמאה ה-13 ועד ימינו אנו.

כבר במאה ה-13 החלה התיישבות יהודית ברובע המארה, בשל קרבתו למרכז השוקק של פריז ומחירי השכירות הנוחים. במהלך מאות השנים גדלה האוכלוסייה היהודית, בין היתר בשל נהירת יהודים מזרח אירופאים לעיר במאה ה-19 וה-20 בשל פרעות קשים שעברו.

היהודים ברובע הצליחו לקיים אורח חיים יהודי מסורתי והקימו בתי כנסת, חנויות ומסעדות כשרות ומוזיאונים ואירועי תרבות יהודיים. הרובע היהודי הלך וגדל, לצד אנטישמיות שליוותה אותו לאורך שנות קיומו, עם אירועים קשים כמו פרשת דרייפוס במאה ה-19, שהובילה לגלי אנטישמיות וגירוש יהודים מהעיר.

התקופה הטראגית בהיסטוריה של הרובע היהודי היא תקופת מלחמת העולם השנייה. תחת הכיבוש הנאצי, אלפי יהודים שחיו ברובע היהודי גורשו למחנות השמדה ונרצחו, רק מעטים חזרו. 

למרות התקופות האפלות שחווה הרובע היהודי, הפלעצל נשאר חי וקיים. בעשורים שלאחר מלחמת העולם השנייה, חוותה השכונה גל חדש של עלייה יהודית, הפעם מצפון אפריקה, עלייה שהחיתה את האזור והוסיפה מסורות ספרדיות למתכון הקוקטייל התרבותי שלה. 

ביקור ברובע היהודי של פריז מציע למבקריו הזדמנות לצאת למסע בהיסטוריה היהודית, בתרבות המרתקת ובשילוב הקסום של חיים צרפתים ויהודיים כאחד.

אתרי חובה ברובע היהודי של פריז

רחוב דה רוזייה (Rue des Rosiers):

את הביקור ברובע היהודי של העיר לא ניתן אחרת אלא להתחיל ברחוב השוקק והמרכזי של הרובע, רחוב דה רוזייה. רחוב זה הוא לב ליבה של הפלעצל, ולאורכו תמצאו מאפיות יהודיות, מעדניות, חנויות ספרים ובוטיקים. קחו את הזמן לספוג את האווירה היהודית הקסומה ברחוב, התפעלו מהמבנים הארכיטקטוניים העתיקים ותיהנו מריחות המאפים המפתים.

שום ביקור ברובע היהודי של פריז לא יהיה שלם מבלי לטעום את הפלאפל המפורסם של הרובע. איך תדעו שהגעתם לדוכן פלאפל? לפי התורים הארוכים שמשתרעים מהם לכל אורך שעות היממה.

לאורך הרחוב תוכלו למצוא מגוון דוכני פלאפל אותנטיים עם כיתובים בעברית, המציעים מנת פלאפל ישראלית אסלית. הדוכן המפורסם ביותר הוא L'As du Fallafel, המציע גרסה (טעימה מאוד) משלו למנה המזרח תיכונית. 

גם דוכן Chez Hanna נחשב לפופולארי וטעים, ותוכלו למצוא תורים ארוכים סביבו המספרים על איכותו.

ברחוב רוזייה מספק 27 תמצאו את מאפיית סשה (Sacha Finkelsztajn), מאפייה בעלת חזית צהובה בוהקת וחלון ראווה קסום ומזמין. במאפייה היהודית תוכלו לטעום מאפים יהודיים טעימים כמו רוגעלך, חלת שבת, שטרודל ועוד שלל פינוקים. זה המקום ליהנות בו מכוס קפה איכותית ומאפה משובח.

Paris: Marais District Jewish History Guided Walking Tour
מאפיית סשה הפופולארית
4th arrondissement
הפלאפל הטוב בעיר- שווה את התור?

המוזיאון לאמנות ולהיסטוריה של היהדות (Musée d'Art et d'Histoire du Judaïsme):

המוזיאון הקסום ייקח אתכם למסע סוחף בתרבות ובהיסטוריה של יהדות פריז וצרפת. במוזיאון תוכלו למצוא מגוון תערוכות מרהיבות המספקות סקירה מרתקת של החיים היהודיים לאורך הדורות, עם דגש על הקהילה היהודית הפריזאית. בתערוכות תוכלו למצוא מגוון ממצאים היסטוריים ופרטי אמנות, והמוזיאון עצמו ממוקם במבנה עתיק ויפהפה המספק אור נוסף לחוויה הסוחפת.

בית הכנסת אגודת הקהילות (Agoudas Hakehilos Synagogue):

בית הכנסת אגודת הקהילות הוא אחד מבתי הכנסת החשובים בעיר, הפעיל עד היום. בית הכנסת מציע חזית ייחודית מעניינת לצד חלל פנים יפהפה המציג את חיי הקהילה היהודית בעיר במאה ה-20.

מוזיאון ואנדרטת השואה (Memorial de la Shoah):

מוזיאון "ממוריאל דה לה שואה", שנפתח בשנת 2005 לציבור הרחב, הוא אנדרטת השואה המרכזית בצרפת, המנציחה את יהדות צרפת וקורבנות השואה לצד סיפור תולדות השואה.

עם כניסתם לאנדרטה תמצאו את "חומת השמות", המנציחה את שמות 76,000 יהודי צרפת שגורשו מהמדינה למחנות המוות הנאצים במהלך מלחמת העולם השנייה. לצד כל שם תמצאו את תאריך הלידה שלו ותאריך הגירוש.

במקום תמצאו גם את "חומת חסידי אומות העולם", המציגה את שמותיהם של אלו שסיכנו את חייהם למען הצלת יהודים בתקופת השואה. 

מלבד האנדרטאות המרגשות תמצאו במקום גם מוזיאון, המספק סקירה מקיפה על השואה עם דגש על יהדות צרפת. המוזיאון מציג מגוון תערוכות מרתקות, מחפצים אישיים ועד תצלומים, מסמכים ועדויות, המספרים למבקרי המוזיאון את התקדמות האירועים הטראגיים, מעליית המפלגה הנאצית, כיבוש צרפת ועד למחנות ההשמדה.

מלבד הרובע היהודי- אתרי החובה ברובע הרביעי של פריז:

הרובע הרביעי מכיל בתוכו את רובע הפלעצל, הרובע היהודי, אך ביקור בו לא מסתכם רק בהצצה ליהדות פריז. ברובע הרביעי תוכלו למצוא מגוון אתרים אייקוניים לצד מונומנטים מרהיבים, רחובות שוקקים וסצנה קולינרית נפלאה:

קתדרלת הנוטרדאם (Notre-Dame Cathedral):

קתדרלת נוטרדאם היא ללא ספק אחד מאתרי החובה בביקור בעיר פריז. הקדתרלה המרהיבה חוותה שריפה הרסנית בשנת 2019, ומאז נערכים בה שיפוצים מאסיביים להחזיר עטרה ליושנה ולאפשר למיליוני התיירים בפריז לגלות מחדש את הכנסייה היפה. בשל השיפוצים, לא ניתן להיכנס לתוך הכנסייה, אך אל תוותרו על חזית הכנסייה המהפנטת. 

הקתדרלה, שנבנתה בין המאה ה-12 למאה ה-14, היא אחד מסמלי העיר פריז והיא טומנת בחובה אירועים היסטוריים מרתקים, ביניהם הכתרת שליט צרפת, נפוליאון בונפרטה.

חזית הקתדרלה המרהיבה כוללת עשרות פרטים מורכבים, פסלים מעוצבים וצריחים מתנשאים.

מרכז פומפידו (Centre Pompidou):

מרכז פומפידו הוא גן עדן לחובבי אמנות עכשווית ומודרנית. מדובר למעשה במוזיאון אמנות מודרנית המכיל את האוסף הגדול ביותר באירופה של אמנות עכשווית. המוזיאון נחשב לאחד מהמוזיאונים הלא שגרתיים בעולם, החל מהמבנה החיצוני המוזר שלו ועד לתערוכות הייחודיות שבו. 

בין תערוכות המוזיאון תמצאו יצירות אמנות של גדולי האמנים- פיקאסו, קנדינסקי ומאטיס. בקרו בין חללי המוזיאון העצום, ואל תפספסו עלייה למרפסת התצפית בקומה העליונה בה תזכו לראות נופים מדהימים של גגות פריז האייקונים.

לכתבה שלנו על מרכז פומפידו בפריז

כיכר פלאס דה ווז' (Place des Vosges):

כיכר פלאס דה ווז', הממוקמת בקצה הצפון- מזרחי של הרובע הרביעי של פריז, היא למעשה הכיכר העתיקה ביותר בפריז. את בנייתה של הכיכר יזם המלך הנרי הרביעי, ובנייתה הושלמה בשנת 1612. הכיכר המרהיבה ידועה בסגנונה הסימטרי הייחודי, והיא מוקפת 36 מבני מגורים, 9 מכל צד של הכיכר, הידועים בעיצובם היפהפה עם חזיתות לבנים אדומות ולבנות וגגות משופעים המציגים את אדריכלות המאה ה-17 הצרפתית במיטבה. מאז בנייתה של הכיכר היא שימשה כמודל לכיכרות ברחבי אירופה. 

בביקור בכיכר טיילו בין המבנים המקיפים אותה, המכילים בוטיקים, בתי קפה וגלריות, ושוטטו בפארק הקטן שבמרכזה, בו תמצאו מדשאה, עצים עתיקים ומזרקות ופסלים. בחודשי הקיץ תוכלו למצוא מגוון מקומיים שמגיעים ליהנות מפיקניק כיפי בלב הכיכר.

באחד המבנים שמסביב לכיכר תוכלו למצוא את ביתו של ויקטור הוגו, אחד מגדולי הסופרים הצרפתיים, שחיבר בין היתר את "הגיבן מנוטרדאם" ו-"העלובים". הבית בו התגורר בין השנים 1832 עד 1848 הפך למוזיאון בו תוכלו לחקור את חללי הדירה בה כתב את יצירותיו המוכרות. שמו של המוזיאון: Maison de Victor Hugo

הפלאס דה ווז' הוא מקום שבו היסטוריה, ארכיטקטורה ותוססת החיים הפריזאיים מתאחדים לקסם עתיק ופסטורלי. 

בית עיריית פריז (Hôtel de Ville):

בית עיריית פריז, כמו, הוא מקום משכנה של עיריית פריז כבר מאז שנת 1357. למבנה האייקוני חזית מרהיבה הכוללת מאות פרטים עיצוביים מורכבים מעוררי השראה. 

הגיעו למקום בכדי להתפעל מחזית בית העירייה, ואולי תזכו ליהנות מתערוכה חינמית או פעילות מרתקת, שכן בית עיריית פריז מארח מעת לעת תערוכות מעניינות. בחודשי החורף תוכלו למצוא מסביב לבית העיירה זירת החלקה על הקרח שמושכת מקומיים ותיירים רבים ליהנות מהתחביב הספורטיבי.

גדות נהר הסן (Seine River Banks):

הרובע הרביעי הוא לא הרובע היחיד שנושק לנהר הסן הכחול, אך הרובע היפהפה מכיל בתוכו את איל סן לואי (Île Saint-Louis), אי קטנטן המציע אווירה כפרית ושלווה לצד גדות נהר הסן המרהיב. חצו את הגשר המוביל לאי הפסטורלי, הסתובבו בין בתי "הכפר" שנבנו במאה ה-17, חקרו את הבוטיקים הקטנים וברי ה"פופ אפ" שבו. 

4th arrondissement
הוטל דה ויל- בניין עיריית פריז

המסעדות המומלצות ברובע הרביעי:

הרובע הרביעי של פריז מכיל בתוכו מגוון עצום של מסעדות מעולות- החל ממסעדות ביסטרו צרפתיות, דרך מסעדות איטלקיות ואסייתיות ועד מסעדות יהודיות אותנטיות. הנה כמה מהמסעדות המומלצות ברובע:

המזנון (Miznon):

ניתן את הכבוד הראוי לאוכל הישראלי ונפתח עם המלצה למסעדת המזנון של אייל שני, מסעדה ישראלית המפורסמת בפיתות המענגות שלה ובסלטים הטריים שלה. המסעדה המצוינת מגישה מנות נפלאות, ביניהן מנת הכרובית הצלויה שנחשבת לחביבת הקהל. במקום תמצאו אווירה נהדרת שמספקת חוויה ישראלית אותנטית עם טוויסט פריזאי. 

כתובת המסעדה: 22 Rue des Ecouffes, Paris

Chez Julien:

מסעדה אותנטית הממוקמת בבולונז'רי עתיק מהמאה ה-18. במסעדה תמצאו קלאסיקות צרפתיות כגון כבד אווז, בוף בורגיניון ועוד שלל מטעמים מושלמים. לצד האוכל המשובח תיהנו מחוויה אותנטית עם העיצוב האלגנטי, הנברשות המפוארות וחוויית השירות הנהדרת. קחו בחשבון שהמסעדה נחשבת ליקרה יחסית.

כתובת המסעדה: 1 Rue du Pont Louis-Philippe, Paris.

Les Fous de l'Île:

מסעדה מקסימה הממוקמת באיל סן לואי הפסטורלי, וזו מציעה מטבח צרפתי חדשני ומודרני. תפריט המסעדה משתנה מדי יום וכולל מרכיבים עונתיים טריים שיוצרים מנות מצוינות ויצירתיות. 

כתובת המסעדה: 33 Rue des Deux Ponts, Paris.

מלון ברובע הרביעי של פריז

למה לבחור מלון ברובע הרביעי?

הבחירה במלון ברובע הרביעי של פריז מספקת הזדמנות לשהות בליבה של העיר, מוקפים בשילוב של קסם היסטורי ותרבות תוססת. הרובע הקסום הוא ביתם של ציוני דרך אייקוניים כגון קתדרלת נוטרדאם, מרכז פומפידו וכיכר פלאס דה ווז', הנמצאים במרחקי הליכה קצרים מהמלונות ומקומות הלינה ברובע. 

חובבי האמנות והתרבות ימצאו עניין בשכונת המארה, שמכילה בתוכה מגוון בוטיקים, גלריות לאמנות ומוזיאונים. 

הבחירה בהתמקמות ברובע הרביעי היא בחירה מצוינת עבור שומרי כשרות, שיוכלו למצוא ברובע היהודי שברובע הרביעי מגוון רחב של אפשרויות כשרות- החל מסופרים כשרים, דרך מאפיות ומעדניות ועד מסעדות כשרות.

מלונות מומלצים ברובע הרביעי של פריז:

Sinner Paris:

מלון 5 כוכבים פורץ גבולות בעל עיצוב נועז ואולי קצת מוזר. המלון, הממוקם בלב המארה, מציע חדרים מסוגננים, מסעדה משובחת, ספא מפנק ועוד מגוון מתקנים מעולים. 

מחיר ללילה: החל מ400 אירו.

Hôtel Dupond-Smith:

מלון בוטיק 5 כוכבים המתגאה בציון של 9.5 בבוקינג. המלון מציע חדרים מעוצבים המשלבים יוקרה מודרנית עם סגנון פריזאי קלאסי. במלון תוכלו למצוא מספר קטן של חדרים, והוא מציע חוויה אינטימית בלב פריז. מומלץ להזמין את החדרים מספיק זמן מראש בכדי להבטיח מקום במלון הפופולארי.

מחיר ללילה: החל מ400 אירו.

Cour des Vosges:

מלון 5 כוכבים המשקיף על כיכר פלאס דה ווז' ההיסטורית. המלון משלב באלגנטיות קסם היסטורי עם יוקרה מודרנית. במלון המפנק תמצאו סוויטות מעוצבות הכוללות טרסות פרטיות עם נוף הכיכר היפה. במלון תמצאו חדר תה מעוצב ומרחצאות רומיים נפלאים. 

מחיר ללילה: החל מ550 אירו.

לסיכום, הרובע הרביעי של פריז הוא רובע מיוחד המכיל את כל מה שצריך לחופשה המושלמת. 

ביקור ברובע הרביעי ייקח אתכם למסע מרתק בקשר היהודי לעיר, בין רחוב רוזייה המפורסם על שלל המאפיות והמעדניות היהודיות ובין אתרי ההנצחה ליהודי העיר שנספו בשואה. הרובע הרביעי מכיל גם אתרים אייקוניים מחייבים ביקור כמו קתדרלת נוטרדאם ומרכז פומפידו. אז הצטיידו במפה, וצאו לגלות את הרובע הרביעי הקסום של פריז.

רוצה לחזור למשהו ספציפי?

חוויה בדיסני מתחילה כאן

מחכים לך בפייסבוק!